Kurumsal

Optonom Bilimsel Ölçüm Araçları firması, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın Teknogirişim Sermaye Desteği çerçevesinde Teknopark İzmir yerleşkesinde kurulmuştur. Optonom, temel olarak optik tasarım ve optik sistemler konusunda araştırma geliştirme faaliyetlerinde bulunmaktadır. Kurulduğu günden bu yana ortaya koyduğu istikrarlı performansıyla sürdürülebilir bir büyüme örneği sergileyen Optonom, Türkiye’nin güçlü ve saygın şirketleri arasına girme yolunda emin adımlarla ilerlemektedir.

Optonom Bilimsel Ölçüm Araçları, iş deneyimini, mali gücünü ve teknik yetkinliklerini kullanarak optik (mercek, reflektör, aydınlatma, biomedikal ışıklandırma, savunma sanayi görüntüleme sistemleri, otomotiv sanayi aydınlatma sistemleri, akıllı aydınlatma sistemleri, bina aydınlatma sistemleri, trafik aydınlatma sistemleri vb.) kameralı yapay görme, mekanik, gömülü sistemler ve yazılım alanındaki farklı disiplinler arası projeleri başarıyla tamamlamıştır.

Ana faaliyet alanı olarak optik tasarım ve ölçüm teknolojileri konusunda çalışmaktadır. Kuruluşundan bu yana bir çok kamu desteğine hak kazanarak Ar-Ge faaliyetleri yürüttüğü Türkiye’deki ilk yerli üretim optik özellikli dilatometre cihazı vasıtasıyla çalışma ekibi optik sistemler konusunda deneyim sahibi olmuştur.

Optik özellikli dilatometre cihazı, cam sanayiden savunma ve havacılık sanayiye, test ve araştırma merkezlerinden seramik sanayiye kadar pek çok alanda kullanım imkanı sunmaktadır; yüksek sıcaklıkta ve yüksek hassasiyette ölçüm yeteneği sağlaması yolunda TÜBİTAK destekli AR-GE faaliyetleri yürütülmeye devam edilmektedir. Hedef sektörlerin optik ve aydınlatma alanındaki ihtiyaçlarını da göz önüne alarak bu sektörlere göre tasarım faaliyetleri de gerçekleştirilebilmektedir.

Optonom firmasının çözüm ortağı olarak Arçelik A.Ş., EAE Aydınlatma A.Ş., Sill Optics, SAI, Nabertherm, Lambda Research Corporation firmaları ile birlikte çalışmaktadır. Optonom firmasının referansları arasında ulusal ve uluslararası köklü firmalar bulunmaktadır.



Teknopark İzmir'in Avantajları
Optonom firmasının bulunduğu Teknopark bölgesinin İYTE gibi uluslararası bir araştırma enstitüsünde yer alması, buradaki firmalar için uluslararası bir AR-GE ortamı oluşturmaktadır. Ege ve Dokuz Eylül Üniversiteleri’nin de bölgenin kurucuları arasında yer alması bu üniversitelerin teknik ve sosyal imkanlarını firmalara avantaj olarak sunmaktadır.

Kamu kurum ve kuruluşları ile üniversite/yüksek teknoloji enstitüsü personelinden, bölgede yer alan faaliyetlerde araştırmacı personel olarak hizmetine ihtiyaç duyulanlar, çalıştıkları kuruluşların izni ile sürekli veya yarı-zamanlı olarak çalıştırılabilmektedir.

Bölgede Mayıs 2017 yılı itibariyle itibariyle 152 yerli ve yabancı Ar-Ge firması bulunmaktadır. Teknopark İzmir yaklaşık 750 Ar-Ge ve destek personeli, 300 Milyon TL'yi aşan toplam cirosu, 20 Milyon Dolar’ı aşan ihracatı ve 16 patenti ile Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından açıklanan 2015 yılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Performans Endeksi’nde Türkiye 4.sü olmuştur. Bu firmaların sektörel dağılımlarına bakıldığında; yazılım geliştirme, biyoteknoloji, elektronik, makina imalatı, savunma, enerji, tıp, tasarım, kimya, telekomünikasyon, ileri malzemeler, gıda, madencilik, nano malzemeler, otomotiv, robotik sistemler, turizm ve çevre gibi çeşitli alanlara dağılmaktadır.

Konum
Teknopark İzmir, İzmir-Çeşme Otoyolu ile İzmir il merkezine 45 kilometre; Çeşme Limanı’na ise 30 km uzaklıktadır. Şehrin önemli merkezlerine otoyoldan hızlı ulaşım sağlanabilmekte; Çeşme Limanı’ndan ro-ro taşımacılığı yapılabilmektedir. Bölge ile İzmir il merkezi arasında düzenli belediye otobüsü ile dolmuş- minibüs seferleri mevcuttur.